Saariston lapset

Saariston lapset

Tietoa kirjasta

Kesänmakuinen kertomus Saltkråkanin saarelle asettautuneesta tukholmalaisperheestä on valloittanut jo monet lukijapolvet lämminhenkisellä huumorillaan ja mainiolla ihmiskuvauksellaan.

Melkersonin tukholmalaisperhe lähtee kesän viettoon tuntemattomalle Saltkråkanin saarelle. Vanha Nikkarila, jonka epäkäytännöllinen isä-Melkerson on vuokrannut kesäkodiksi, osoittautuu tyystin erilaiseksi taloksi kuin kiinteistövälittäjä on kuvaillut: katto vuotaa, rautahella savuttaa ja tuuli puhaltaa sisään rikkonaisesta ikkunasta.

Mutta jo viikon kuluttua perheestä tuntuu, kuin he olisivat asuneet Saltkråkanissa aina. Ranta-aittoineen, vanhoine kyläteineen, laitureineen ja kalastajaveneineen saari on hurmannut niin kirjailija-isän kuin isosisko Malinin puhumattakaan pojista, Johanista, Niklaksesta ja pikku Pellestä.
Yhtä ihastuttava kuin saari konsanaan on sen väki, joka ottaa suojelukseensa äidittömän kaupunkilaisperheen. Pelle saa sydänystävän tomerasta Pampulasta, jonka kannoilla kulkee uskollinen bernhardinkoira Laivuri. Seikkailuihin otetaan useimmiten mukaan myös pieni, nokkela Stina, saaren suuri sadunkertoja.

Astrid Lindgren syntyi 14. marraskuuta vuonna 1907 pienellä Näsin tilalla Vimmerbyn kaupungin ulkopuolella Ruotsin Smoolannissa. Hänen isänsä oli maanviljelijä ja perheessä oli neljä lasta. Astrid voitti 13-vuotiaana Vimmerbyn lehden kirjoituskilpailun. Hän alkoi työskennellä samassa lehdessä toimittajana 17-vuotiaana. Pari vuotta myöhemmin hän muutti Tukholmaan opiskellakseen sihteeriksi. Vuonna 1944 ilmestyi Astrid Lindgrenin esikoisteos Riitta-Maija keventää sydäntään. Samana vuonna Lindgren loukkasi jalkansa ja joutui vuodepotilaaksi. Hän alkoi kirjoittaa Peppi Pitkätossun tarinoita muistiin aikansa kuluksi. Pepin hahmo oli syntynyt jo aiemmin Lindgrenin keksiessä tarinoita Karin-tyttärelleen. Peppi julkaistiin vuonna 1947 ja siitä tuli maailmanlaajuinen menestys. Lindgren on julkaissut yhteensä 88 kirjaa. Hänen hahmoistaan mm. Eemeli, Marikki, Lotta, Melukylän lapset, Katto-Kassinen, Leijonamielen veljekset ja ryövärintytär Ronja ovat saavuttaneet suuren suosion sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Lindgrenin kirjoja on käännetty yli 76 kielelle ja niitä on myyty yli 80 miljoonaa ympäri maailmaa. Astrid Lindgren kuoli Tukholmassa 28. tammikuuta 2002. Hän oli 94-vuotias.

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Saariston lapset