Miehet jotka vihaavat naisia

Miehet jotka vihaavat naisia

Millennium 1

Tietoa kirjasta

Vetävää jännitystä, karmivia paljastuksia, kansankodin kulissit kaatuvat.
Mikael "Kalle" Blomkvist, taloudesta kirjoittavan Millennium-aikakauslehden vastaava toimittaja, on pulassa. Hänet tuomitaan kunnianloukkauksesta vankilaan. Mahtava paljastusjuttu teollisuuspohatta Wennerströmin hämäräbisneksistä kaatui riittämättömiin todisteisiin, ja Wennerström aikoo asianajajineen ajaa niin Blomkvistin kuin koko lehdenkin puille paljaille.
Kaiken keskellä Blomkvist saa uransa erikoisimman tarjouksen, kun sukufirman entinen johtaja Henrik Vanger lähestyy häntä. Vanger haluaa Blomkvistin selvittävän mitä tapahtui hänen veljentyttärelleen Harrietille, joka katosi elokuisena iltapäivänä vuonna 1966. Tätä suljetun tilan mysteeriä ei kukaan ole koskaan onnistunut ratkaisemaan. Vangerin lupaama palkinto on mitä houkuttelevin: todisteet Wennerströmin rikoksista.
Blomkvist voi vain suostua ehdotukseen. Hän saa avukseen nuoren, tunnehäiriöisen mutta nerokkaan Lisbeth Salanderin, joka on erikoistunut ihmisten yksityiselämän tonkimiseen. Tapaus vie heidät yhä syvemmälle kohti Vangerin perheen ja samalla kansankodin sisällä vellovaa mustaa menneisyyttä: rasismia, vihaa ja veritekoja.
Stieg Larssonin palkitussa Millennium-trilogiassa kansankodin kulissit kaatuvat. Äänikirjan kertoja, Jussi-palkittu näyttelijä Kari Ketonen, menee tyylikkäästi legendaarisen työparin Mikael "Kalle" Blomkvistin ja Lisbeth Salanderin nahkoihin.

Ruotsalainen kirjailija ja toimittaja Stieg Larsson syntyi Västerbottenin Skelleftehamnissa 1954 ja kuoli sydänkohtaukseen vain viisikymmenvuotiaana vuonna 2004. Ennen kuolemaansa hän sai valmiiksi huikeaan menestykseen nousseen Millennium-trilogiansa, joka koostuu kolmesta dekkarista. Larsson vastusti aktiivisesti äärioikeistolaisuutta ja rasismia. Tällä saattaa olla yhtymäkohta siihen, että hänen isoisänsä oli ollut natsismin vastustaja ja joutunut mielipiteidensä vuoksi työleirille Norrbotteniin. Larsson tulikin suurelle yleisölle tunnetuksi demokratian puolustajana ja pitkän linjan rasisminvastaisen työn tekijänä. Hän sekä luennoi aiheesta että kirjoitti siitä kirjoja ja artikkeleita. Stieg, alkuperäiseltä nimeltään Karl Stig-Erland Larsson, lisäsi etunimeensä e-kirjaimen koska kyllästyi, että hänet jatkuvasti sekoitettiin kirjailijakollega Stig Larssoniin. Miehet päättivät heittää kolikkoa, Stieg Larsson hävisi.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Miehet jotka vihaavat naisia