Leposija Kilimakitossa

Leposija Kilimakitossa

Tietoa kirjasta

Pohjois-Mosambikiin, Pemban kaupungin lähelle, on vienyt etelä-afrikkalaisen Danielin tie. Hän on saanut ansioistaan vapaustaistelijana lahjaksi Kilimakiton vanhan kartanon laajoine maa-alueineen. Daniel pitää kartanossa hotellia ja yrittää parhaan kykynsä mukaan suojella metsiä laittomilta hakkuilta.
Valkoihoisella Danielilla ei ole paljon ystäviä ja ystävistä paras, Zé Marques, on aluetta arvovallallaan hallitsevan kenraali Capinden henkilääkäri. Capinde puolestaan on sekaantunut laittomaan puukauppaan, joten ristiriitoja on enemmän kuin riittävästi.
Tapahtumat saavat uuden, ehkä ratkaisevan käänteen, kun remontin yhteydessä löytyvät Kilimakiton rakennuttajan, saksalaisen herttua Hans von Bouchardin päiväkirjat.
Leposija Kilimakitossa on avartava ja viisas kirja, joka kuvaa nykypäivän Mosambikia ja vanhojen ystävysten ajautumista erilleen. Samalla se kertoo ainutkertaisesti sitä, miten maagisen uskon ja rationaalisen ajattelun on kyettävä rinnakkaiseloon, jotta asiat tulisivat valmiiksi. Kirja tempaa lukijansa myös matkalle menneisyyteen, siirtomaa-aikaan sisalviljelmineen ja vapaustaistelun melskeisiin.
Ja kaukaa menneisyydestä kaivautuu esiin myös jotain, joka antaa toivon sovinnosta ja paremmasta tulevaisuudesta.
Esa Salminen (s. 1976) on kehitysyhteistyön ammattilainen. Leposija Kilimakitossa on hänen toinen Afrikka-aiheinen romaaninsa. Teoksen on tulkinnut äänikirjaksi näyttelijä Erja Manto.

Kirjailija.Esa Salminen
Lukija.Erja Manto

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Leposija Kilimakitossa